December 16, 2014

Tsukurimashou!!!! Mitarashi Dango

Hari ni mari kita belajar buat sejenis kuih tradisional Jepun.Dango. Resepi ni dipelajari dari seorang kenalan Jepun Aiko-san dangan bantuan penterjemah Mbak Nia.

 Teksturnya seakan kuih onde-onde gula melaka kita tu. Liat-liat tapi tak lah seliat mochi. Senang di sediakan untuk minum petang. Lagi satu menyihatkan. Sebab apa sebab dia rebus je. Tak goreng. Tiap kali saya makan kuih ni saya dok terbayang jer badan slim, sihat dan kulit jadi licin mulus macam dango ni..

Macam-macam jenis dango ni. Ada yang  di selaputi sirap (Mitarashi dango), kacang merah (Anko dango), serbuk soya (Kinako dango).

Tapi arini saya kongsikan resepi dango sirap. sebab apa dango sirap??? sebab bahan-bahannya yang minimum. Bahan utama adalah tepung dango dan tofu..TOOFUUUU.. Owh sgt sihat....

Resepi ni ada dua bahagian. 1) Adunan dango, 2) Sirup 


Tsukurimashou!!!


1) Adunan Dango
1/2 cawan tepung dango*
1/4 cawan tofu kental
2 sudu besar gula**
*boleh ganti dengan tepung pulut
** Resepi tradisional tak de gula. Tak sesuai la dengan tekak anak malaysia. So jom  kita tambah sikit.



Tu dia siap sukat bahan-bahan nya.. senang je kan bahan-bahan nya. Bahan-bahan ni memang sentiasa ada dalam kabinet dapur tu dah..


 Lepas tu adunan di uli-uli sehingga licin macam bontot baby.. halus mulus gebus.. ni tak gebus sangat ni nampak macam doh kering sikit. Next time jadi macam ni tambah tofu sikit je lagi bagi balance.


Lepas tu cubit sikit-sikit uli bagi jadi bebola . Kalau nak bagi warna-warni bahagi je dough tu then titik-titik pewarna ke dough tu. Uli sehingga warna sekata. Kali ni buat dua warna. putih dan hijau..kalau ada anak kecik buat bagi macam-macam warna. baru diaorg berselera kan. 



Last sekali rebus je semua bebola ni. 

Bebola ni akan timbul. Lepas timbul tu biarkan 1-2minit. Then,angkat, tos kan bagi air kering dan ketepikan seketika.

Jom buat sirap pulak.


2) Sirap
1 cawan air
1/4 cawan gula kasar
2 sudu besar kicap cair Jepun (shouyu)*
1 sudu besar tepung ubi

 *rasa kicap sini tak sama dengan kicap cair malaysia. So boleh je la ganti dengan vanilla esen bg ada bau sikit...atau tinggalkan je..


Campur kesemua bahan-bahan dalam periuk dan panaskan atas dapur dengan api serdahana. Masa ni pastikan sentiasa di kacau...Jangan alih kan pandangan sikit pon dari dapur... masak sehingga sirap tu  jadi kental-kental dan bertali gitu..siap sirap tu terus celupkan je bebola tadi... kalau saya akan cucuk je ke lidi..senang nak celup sirap...



Kecik beso semua ada bebola tu. cucuk pun tak berapa nak center. Tak pe janji boleh telan.. laki bini makan selamat..
tak de yang tercekik..

Siap boleh di hidang untuk minum petang.. serbuk tu adalah serbuk kacang soya. nak makan dango boleh cicah dengan serbuk tu... rasa serbuk tu sama seakan-akan serbuk kacang hijau jer...tiba-tiba teringat kuih abuk-abuk...oii, suka tau ngidam hat eksotik.. 

Haik !!! Dekimashitak 



@@@@ (>-<)@@@@




1 comment: